Опис та характеристика рослини Лавандин

лаванда
Переглянути інформацію щодо вирощування культури лаванда.
Інша назва (народні назви): 
лаванда гібридна.
Назва на латині: 
Lavandula hibrida Reverchon, Lavandula hybrida Rev..
Назва на російській мові: 
Лавандил, гибридная лаванда.
Назва на англійській мові: 
Lavender Hybrid.

Головна плутанина, яка існує щодо лаванди, полягає в тому, що, починаючи з 1920 року, вирощується її гібрид «лавандіна», отриманий в результаті схрещування справжньою лаванди і лаванди широколистий (spike lavender) - іншого виду цієї рослини. Тоді як справжня лаванда росте тільки у високогірній місцевості (близько 600 метрів - приблизно 2000 футів над рівнем моря), лавандіна рясно і благополучно росте на більш низьких ділянках землі (400 - 600 метрів), що робить цю рослину більш легким для культурного вирощування.

Лавандіна є набагато менш цінним рослиною. Однак фермери почали ігнорувати лаванду через те, що ніхто не хотів платити більш високу ціну; і як наслідок, кількість виробленого масла лаванди постійно зменшувалася.

Рослина лавандіна вигідніше, так як воно дає масло, схоже на масло лаванди, і при цьому його легше вирощувати. Його ефірне масло не володіє свіжістю лавандового, але воно сильніше пахне і тому добре підходить для виробництва мила і пудри - в цьому його головна перевага перед більш дорогим лавандовим маслом. Воно також є недорогим джерелом ліналоола, незамінного в парфумерії.

Історія: 

Історія любові людини до лаванді починається з стародавнього Риму, в якому її використовували в гігієнічних і косметичних цілях. Римляни познайомили з лавандою Європу, і з тих пір лаванда вирощувалася ченцями в монастирських садах. Пізніше, коли звернули пильнішу увагу на ароматичні та медичні якості рослини, лаванду стали вирощувати у великих кількостях і продавати на ринках. З 17 століття лаванда вирощується промислово у Франції для виробництва парфумів.

Використовується: 

Лаванда
PostDateIcon Октябрь 8th, 2011

Лаванда

автор Лаванда Англійська, фото автора

Лаванда Hidcote як невисокою живоплоту перед будинком моєї сусідки

Хто одного разу побачив лаванду на піку її цвітіння і відчув її вишуканий аромат, закохається в неї назавжди.

Лаванда (Lavandula) — морозостійкий вічнозелений чагарник, природне місце існування якого — Середземноморський регіон, Канарські острови і Індія. Назва рослини походить від латинського lava — "мити", і відображає те, що римляни додавали лаванду в свої ванни для свіжості та аромату.
Назва лаванда об'єднує велику групу рослин. Я згадаю ті, що часто вирощуються в садах.
Найбільш поширена англійська або гостролистого лаванда (L. officinalis, spica, angustifolia), яка виростає до 80 см у висоту і до метра в ширину. У неї довгі вузькі листя блідого зелено-сірого кольору та блакитні, білі, рожеві або фіолетові квіти на довгих квітконосах. Вся рослина дуже ароматно.
Лаванда Hidcote — один з найпоширеніших видів англійської лаванди, який часто використовується для невисоких природних огорож.
Французька або широколиста лаванда (L. Stoechas, latifolia) і її гібриди мають надзвичайно гарну форму квіток, які бувають всіх відтінків фіолетового. Іноді її називають papillon (метеликом) через форми квіток. Французька лаванда також дуже ароматна, але її запах не настільки вишуканий, як у лаванди англійської. Існує також безліч гібридів лаванди (L. x intermedia), які можна дуже часто побачити в європейських садах.

Історія любові людини до лаванді починається з стародавнього Риму, в якому її використовували в гігієнічних і косметичних цілях. Римляни познайомили з лавандою Європу, і з тих пір лаванда вирощувалася ченцями в монастирських садах. Пізніше, коли звернули пильнішу увагу на ароматичні та медичні якості рослини, лаванду стали вирощувати у великих кількостях і продавати на ринках. З 17 століття лаванда вирощується промислово у Франції для виробництва парфумів.

У наш час лавандова олія користується великим попитом і широко використовується в медицині, косметичної та парфумерної промисловості. У домашніх умовах масло лаванди застосовується для розслаблення, зняття стресу і набуття душевної рівноваги, проти головного болю і болю в суглобах, як кошти від опіків і як масажного масла (перед використанням будь-якого мінерального масла завжди уважно читайте інструкцію).
Сухі квіти і листя лаванди історично використовувалися будинку для освіження приміщень і шаф, для аромату постільної білизни та одягу, проти молі та інших комах, а також для попурі і подушечок з ароматних трав і сухих квіткових композицій. Квіти лаванди традиційно використовуються в кулінарії при випічці, виготовленні джемів, для ароматизації цукру і солі.

Стебло: 
Лаванда — це трави, напівкущі або кущі.
Листки: 
Листки супротивні, лінійні або лінійно-ланцетні, за загорнутими краями, опушені.
Суцвіття: 
колос
Квітки: 
Квітки — двостатеві, блакитно-фіолетові або сині (гібридні — інших кольорів), зібрані на кінцях пагонів у колосовидні суцвіття.
Плоди: 
Плід — еліпсоподібний темно-бурий горішок.

Лавандин - сорти

При наведенні на скорочення, воно розшифровується

Культура: лаванда
Назва сорту Організації Рік Напрям Реком. зона Продуктив. Холодостійк. Стійк. посухи Стійк. хвороб
Темп З, ВППС, П: 365365 - Нікітський ботанічний сад - Національний науковий центр Української академії аграрних наук 2002 парф, фарм Кр висока висока висока висока